Archief

Lely verkoopt onderdeel en gaat inkrimpen

Het Maassluise Lely gaat het personeelbestand inkrimpen. Het bedrijf wil zich focussen op de ontwikkeling van robotica en andere innovaties in de melkveehouderij. Het bedrijfsonderdeel Forage, dat zich bezighoudt met graslandproducten, wordt daarom verkocht aan het Amerikaanse AGCO. Voor het familiebedrijf Lely dat in 1948 werd opgericht en nota bene is begonnen in graslandproducten, is dit een ingrijpende stap.

De beslissing heeft niet alleen gevolgen voor de medewerkers van Forage. Lely laat weten het personeelsbestand na de verkoop verder te moeten inkrimpen om een gezonde basis te hebben voor de toekomst. De verwachting is dat dat op termijn zal leiden tot een vermindering van circa 200 arbeidsplaatsen over alle vestigingen, waaronder ongeveer 100 op het hoofdkantoor in Maassluis.

Directeur Alexander van der Lely: "Lely is voornemens zich geheel te richten op haar rol als innovator op het terrein van robotisering, sensor- en datasystemen voor in het melkveebedrijf. In de afgelopen 15 jaar is deze productgroep uitgegroeid tot een voor Lely succesvolle activiteit met veel potentieel voor de toekomst." De productie van robotica en andere innovaties voor de melkveehouderij blijft in Maassluis, het Duitse Leer en het Amerikaanse Pella.

De Forage productie in Maassluis wordt na de verkoop afgebouwd. De verwachting is dat de koper de productie zal stoppen per 31 maart 2018. Alle medewerkers in Maassluis blijven vooralsnog in dienst van Lely. Circa 95 medewerkers die werkzaam zijn binnen de productie zullen tijdelijk worden gedetacheerd bij AGCO Corporation. Nadien zal Lely samen met hen een oplossing zoeken binnen of buiten het bedrijf.

Een aantal Forage-medewerkers van de internationale Lely Support Organisaties komt na de verkoop in dienst van AGCO Corporation. In totaal werken er wereldwijd 2.000 mensen voor Lely, waarvan 840 in Maassluis.

Update 15.15 uur

Vooralsnog heeft het voorgenomen besluit geen gevolgen voor de Lely Campus, waarin ook ruimte is voor andere bedrijven met activiteiten die passen bij die van Lely. Wat er met de fabriekshallen gaat gebeuren, waar nu de graslandproducten worden gemaakt en opgeslagen, is nog onduidelijk. Lely verwacht daar rond de zomer meer over te kunnen zeggen. Het bedrijfsonderdeel dat zich richt op duurzame energie voor op de boerderij blijft ongemoeid.

Categorieen:
Maassluis Economie