Archief

Opkomst voor woonreferendum in Hoek van Holland zeer laag

De opkomst voor het referendum over de woonvisie van de gemeente Rotterdam woensdag is zeer laag. Om 17.00 uur was de gemiddelde opkomst slechts 11,5 procent. In Hoek van Holland lag de opkomst op dat tijdstip nog een stuk lager met 7 procent. Er is een opkomst nodig van tenminste 30 procent, wil het referendum geldig zijn.

In de woonvisie staat onder meer dat er 20.000 verpauperde sociale huurwoningen weg moeten om plaats te maken voor 36.000 duurdere huizen. De collegepartijen CDA, D66 en Leefbaar Rotterdam zijn voor de woonvisie van wethouder Schneider, maar geven aan dat ze de uitslag van het referendum zullen respecteren.

Grootste tegenstanders van de woonvisie zijn de SP en GroenLinks. Zij vinden dat er te weinig betaalbare woningen voor Rotterdammers overblijven als er 20.000 sociale huurwoningen tegen de vlakte moeten. Leefbaar Rotterdam zegt hiermee juist de verpaupering tegen te willen gaan.

Stemmen kan tot 21.00 uur, dan sluiten de stembureaus. In Hoek van Holland zijn er vier stembureaus, namelijk in De Hoekstee, de Dorpskerk, de Stadswinkel en in de Brinktoren van Humanitas aan Zee.