Archief

Midden-Delfland stuurt brief aan Kamer over terugdringen koeien

De gemeente Midden-Delfland heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer met de vraag het maatregelenpakket fosfaatreductie aan te passen. De kern van die maatregelen is, dat het aantal koeien landelijk met 175.000 teruggedrongen wordt om de uitstoot van fosfaat te beperken.

Volgens de gemeente veroorzaken agrariƫrs die hun bedrijf hebben vergroot de problematiek. De maatregel treft echter naast de intensieve landbouw ook de fijnschalige extensieve biologische en kringlooplandbouw in Midden-Delfland.

Wethouder Govert van Oord roept de Tweede Kamer op om het principe van 'de vervuiler betaalt' te hanteren. Hij stelt dat het tegenstrijdig is dat de overheid een duurzame voedselproductie vraagt en dan tegelijkertijd de boeren dwingt een aantal koeien te slachten, terwijl zij juist bijdragen aan een betere milieukwaliteit.

De kringlooplandbouw in Midden-Delfland toont volgens de gemeente aan dat een betere milieukwaliteit, gezondere koeien en een hogere melkopbrengst goed samen gaan. De Midden-Delflandse agrariƫrs onttrekken door het bemesten van de bodem en het maaien van het gras meer fosfaat aan die bodem dan dat zij toevoegen. Ook scoren zij 30 procent lager dan het landelijk gemiddelde op de stikstofuitstoot.