Archief

Werving Poolse seizoensarbeiders lastiger

Uitzendorganisaties zeggen dat het steeds moeilijker wordt om in Polen arbeidsmigranten voor seizoensarbeid in Nederland te werven. Dat meldt de NOS. Uitzendbureaus in de gemeente Westland vrezen voor de economische gevolgen als de Polen zullen wegblijven.

Volgens Pawel Kaczmarczyk, directeur van het Centrum voor Migratieonderzoek aan de universiteit van Warschau, komt het vooral door de vergrijzing in Polen dat minder Polen naar Nederland willen in de komende jaren. "De bevolkingssamenstelling verandert. De groep jongeren die op de arbeidsmarkt komt, wordt daardoor ook elk jaar kleiner."

Een van de uitzendbureaus die veel Polen werven, is Van Koppen & Van Eijk. Van de 5000 uitzendkrachten komen er 4000 uit Polen. De Westlandse glastuinbouwsector exporteert jaarlijks voor zo'n 7 miljard euro aan met name bloemen, groente en fruit. "Ongeveer 90 procent van de mensen die hier in de kassen werken zijn Polen", zegt wethouder Arne Weverling. "We houden nu onze economie draaiende met Polen. Als die wegvallen, hebben we een probleem."

Categorieen:
Westland Economie