Archief
Remon Rijper via Flickr

Remon Rijper via Flickr

Vogelgriep brengt eerste gezamelijke tentoonstelling in gevaar

De Vogelvereniging Westland hakt vrijdagavond de knoop door of zij de vogeltentoonstelling in De Brug in 's-Gravenzande van volgende week wel of niet laten doorgaan. Het is de eerste gezamenlijke tentoonstelling van de vogelverenigingen De Westlandse Vogelvrienden, De liervogel en De Edelzanger.

Deze maatregel is uit voorzorg genomen nadat er in andere Europese landen de vogelgriep is uitgebroken. Afgelopen maandag is er door Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en watervogels ingesteld. Ook geldt er sinds maandag een aangescherpte bezoekersregeling voor pluimveebedrijven.



Dit betekent dat de stallen niet door buitenstaanders bezocht mogen worden, met uitzondering van bijvoorbeeld een dierenarts. Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels er voor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels.

Verder heeft de staatssecretaris een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Maar het is wel toegestaan om duiven en zangvogels tentoon te stellen volgens Paula de Jonge van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Volgens Koos van der Salm van de vogelvereniging gaat het bij de tentoonstelling van volgende week om parkieten en kanaries.

De drie vogelverenigingen komen vrijdagavond samen om de knoop door te hakken over de vogeltentoonstelling volgende week.