Archief

Westland gaat door met de startersleningen

Ook volgend jaar blijft de gemeente Westland startersleningen verstrekken. Het voordeel voor inwoners die voor het eerst een woning kopen, is dat zij de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeven te betalen. Gemiddeld versterkt de gemeente jaarlijks meer dan 100 startersleningen. Dit jaar hebben 91 Westlandse starters hiervan gebruik gemaakt.

Nieuwe formule

Overigens blijft de starterslening niet helemaal hetzelfde als nu. Volgens het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting verandert 'onder de motorkap' een aantal kenmerken, omdat de huidige vorm van de lening niet voldoet aan de strengere regels voor de hypotheekrenteaftrek.

Huizenbezitters die in 2013 of later een hypotheek hebben gesloten, moeten die lineair of annuïtair aflossen om nog in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Voor startersleningen wordt nog tot eind dit jaar hierop een uitzondering gemaakt. Omdat deze uitzondering per 2017 niet meer geldt, wordt de zogenoemde combinatielening toegevoegd. Uit de combinatielening wordt de verplichte aflossing van de starterslening betaald. Zo voldoet de starterslening aan de verplichte aflossingseis.

Nieuw budget

De nieuwe starterslening kent overigens geen hoger (financieel) risico dan de huidige starterslening. Daarom heeft het college van B en W besloten om in 2017 de lening te continueren. Omdat de vraag in Westland onverminderd groot blijft, zal wethouder Weverling (Wonen) in de loop van 2017 de gemeenteraad vragen om opnieuw budget beschikbaar te stellen voor continuering van de starterslening. "Wat het college betreft, gaan we hier zeker mee verder", aldus Weverling.

Categorieen:
Westland Politiek