Archief

Matige deelname aan enquête in Wateringse asbestwijk

Het is de vraag of er een representatief resultaat komt uit een raadpleging van de bewoners van de asbestwijk in Wateringen. In die enquête is hen gevraagd of zij prijs stellen op een onafhankelijk (extra) eindonderzoek naar de asbestsituatie. Het grootste deel van de betrokken bewoners, 70 procent, heeft niet tijdig gereageerd.

De buurtraadpleging is een initiatief van de PvdA-fractie uit de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Volgens haar was namens het provinciaal bestuur een onafhankelijke eindinspectie toegezegd, maar was dit later ingetrokken omdat er al een eindonderzoek in opdracht van de gemeente Westland heeft plaatsgevonden. De PvdA-fractie wilde daarom graag weten, wat de bewoners er zèlf van vinden: een nieuw eindonderzoek of zijn ze intussen klaar met de afwikkeling van de asbestbrand van januari 2015?

Ruim honderd adressen

De brieven zijn op zondag 30 oktober bezorgd op ruim honderd adressen in de gesaneerde wijk tussen de Ambachtsweg en het sportcomplex van VELO. Tot woensdag deze week, dus tien dagen later, had de PvdA 29 ingevulde formulieren ontvangen. Daarbij gaat het om 16 bewoners die alsnog een extra eindonderzoek willen; de andere 13 vinden dat de wijk voldoende gecontroleerd is. Gevraagd was om uiterlijk voor maandag 7 november een reactie in te sturen.

Hoewel zich tot dusver een kleine meerderheid voor een onderzoek heeft uitgesproken, lijkt de veronderstelling gerechtvaardigd, dat juist de voorstanders van een onderzoek belang hebben bij het insturen van het enquêteformulier. Het is nu de vraag of de PvdA alsnog tot een voldoende representatieve uitkomst kan komen. De kans lijkt klein, dat er nog veel formulieren zullen worden ingestuurd.