Archief

Westland: in eerste helft 2017 80 statushouders huisvesten

Het aantal statushouders dat de gemeente Westland in de eerste helft van 2017 moet huisvesten, is door de rijksoverheid vastgesteld op 80. Dat zijn er 43 minder dan de taakstelling in de eerste helft van dit jaar en 63 minder dan in de tweede helft van 2016.

Dit schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van Westland Verstandig en de LPF. Het is een gevolg van de mindere instroom van vluchtelingen in Nederland. In totaal moeten alle gemeenten in de eerste helft van volgend jaar 13.000 personen huisvesten, 10.000 minder dan de tweede helft van dit jaar.

Ook meldt het college dat het niet doorgaan van de asielopvang in het Wateringese 'Polenhotel' geen financiƫle gevolgen voor de gemeente heeft. Al wil het college, via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, wel een claim bij het COA neerleggen om de gemaakte ambtelijke kosten vergoed te krijgen.

Het college benadrukt dat het blijft zoeken naar tijdelijke innovatieve woonvormen om statushouders te kunnen huisvesten. Dat moet wel om de druk op de sociale huurwoningmarkt te verlagen. In die zoektocht is overigens de als mogelijkheid naar voren gekomen locatie Oostduinlaan in 's-Gravenzande door het college als ongeschikt bestempeld.