Archief

Maassluis wil sportvelden laten testen op gevaarlijke stoffen

De gemeente Maassluis wil de velden van sportverenigingen in Maassluis laten testen op gevaarlijke stoffen voor de gezondheid. Het gaat hierbij om de zogeheten SBR-check, die wordt aangeboden voor de branchevereniging voor banden. Het granulaat wordt namelijk gemaakt van oude banden.

Ook het RIVM doet onderzoek naar de gezondheidsrisico's van de velden met SBR-rubbergranulaat. Echter doen zij dit slechts op 100 velden in Nederland. De uitkomsten van dit onderzoek moeten eind 2016 gereed zijn. De gemeente wacht deze uitkomsten af, maar wil in de tussentijd ook zelf onderzoek laten doen.

Via onafhankelijk onderzoek wordt getest op het gehalte gevaarlijke stoffen in het granulaat. Dit geeft aan veldeigenaren de mogelijkheid om inzicht te krijgen in hun specifieke situatie. Ook de velden die niet in eigendom zijn van de gemeente komen in aanmerking voor de test. Het RIVM is op de hoogte van dit onderzoek en de manier van onderzoek is op elkaar afgestemd.

In de media is de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor de risico's van het gebruik van kunstgrasvelden met SBR-rubbergranulaat. Diverse partijen hebben hun zorgen geuit over de gezondheidsrisico's. De gemeente hoopt door middel van deze test duidelijkheid te krijgen.

Categorieen:
Maassluis Sport