Archief
Google StreetView

Google StreetView

GroenLinks: 'Gevaarlijk spitsverkeer bij Flora College'

De fractie van GroenLinks in de Westlandse gemeenteraad vraagt van het college van B en W actie ten aanzien van de kruising van de Dijkweg met de Burgemeester Elsenweg op de grens van Naaldwijk en Honselersdijk. Het gaat onder meer om het gedrag van automobilisten in de ochtendspits, vlakbij het Flora College.

Tijdens de ochtendspits rijden uit Naaldwijk komende auto's standaard door rood, ook als ze rechtsaf de Burgemeester Elsenweg opdraaien, zo stelt GroenLinks. Ze kruisen daar dan de fietsers van en naar het Flora College, maar ook ander fietsverkeer dat net groen licht heeft gekregen (dus de oversteek Burgemeester Elsenweg aan de kant van het Flora College). "In de praktijk staan de fietsers tegenwoordig te wachten bij groen licht tot de auto's stoppen met door rood rijden. Het lijkt een kwestie van tijd tot het hier fout gaat en ongelukken gebeuren", betoogt fractievoorzitter Ulbe Spaans.

Rol van de bussen

Daarnaast speelt bij deze zelfde kruising, dat de openbare busdiensten die tijd moeten inhalen de verkeerslichten kunnen beïnvloeden. Het verkeerslicht blijft dan net zolang op groen tot de bus is overgestoken. Vervolgens wordt niet de normale cyclus herstart, maar moeten de fietsers een volle ronde wachten omdat de cyclus verder gaat met de auto's. Openbaar vervoer krijgt voorrang ten koste van fietsers, stelt de fractie vast.

Handhaving

GroenLinks wil weten, of het mogelijk is om de cyclus van de verkeerslichten zodanig aan te passen, dat de auto's die door rood rijden niet langer de fietsers die door groen rijden kruisen. Verder wil de fractie dat gezorgd wordt voor handhaving tijdens de ochtendspits. Tot slot vraagt de fractie: "Kan er voor gezorgd worden, dat het openbaar vervoer geen voorrang krijgt ten koste van fietsers?"