Archief

Proef met woontest bij ouderen in Westland

Met steun van de gemeente Westland wordt een project gestart om oudere inwoners te laten testen hoe zij langer verantwoord thuis kunnen blijven wonen. Er wordt binnenkort een proef gehouden in 's-Gravenzande en Heenweg. Wordt deze een succes, dan komen ook de andere Westlandse kernen aan de beurt.

Volgens Vitis Welzijn komt uit allerlei onderzoeken steeds naar voren, dat 70-plussers niet graag willen verhuizen. Maar deze ouderen zijn vaak slecht op de hoogte van allerlei voorzieningen en aanpassingen die het verantwoord zelfstandig blijven wonen mogelijk maken. Met behulp van de gratis huistest kunnen bewoners zelf de veiligheid en toegankelijkheid van de woning testen en verbeterpunten ontdekken.



Legitimatiebewijzen voor vrijwilligers

'De Westlandse Huistest' is een gezamenlijk initiatief van Vitis Welzijn en de Senioren Advies Raad Westland, met steun van de gemeente Westland. Op donderdag 15 september geeft wethouder Marga de Goeij het startsein. Zij reikt die dag legitimatiebewijzen uit aan vijftien vrijwilligers die dan een training hebben afgerond waarmee zij de test kunnen uitvoeren.

Heenweg en 's-Gravenzande

Deze maand worden in de dorpskernen Heenweg en 's-Gravenzande alle 800 inwoners die 70 jaar of ouder zijn, aangeschreven. Zij ontvangen een folder waarin op de test wordt gewezen. Mensen kunnen deze zelf via internet invullen. Ook is het mogelijk een antwoordkaart op te sturen, waarna er een afspraak wordt gemaakt voor een huisbezoek van een van de vrijwilligers.

De gemeente Westland is de zestigste gemeente die De Huistest toepast. Het totale project heeft een doorlooptijd van drie jaar.