Archief

Buren Dijkgraaf doen nieuw beroep op gemeente

Paardensportcentrum De Dijkgraaf in Monster blijft voor discussie zorgen binnen de Westlandse politiek. De naaste buren hebben opnieuw een klemmend beroep op de gemeente gedaan om een eind te maken aan de illegale activiteiten van deze manege. Tegelijkertijd blijven enkele raadsfracties wethouder Ouwendijk bestoken met vragen over de in hun ogen lakse houding van de gemeente om de manege te helpen.

Eind juni heeft wethouder Ouwendijk een motie van de gemeenteraad overgenomen om zijn best te doen om mee te werken aan een zo snel mogelijke verplaatsing van De Dijkgraaf naar een locatie aan de Papedijk in 's-Gravenzande. Ouwendijk heeft echter nog niks kunnen ondernemen, omdat het een provinciale kwestie betreft. In eerste instantie dient De Dijkgraaf een acceptabel plan met betrekking tot de stikstofwetgeving voor te leggen aan de Omgevingsdienst Haaglanden. Pas op het moment dat deze milieudienst een advies aan het provinciaal bestuur heeft uitgebracht, kan Ouwendijk het al voorgenomen gesprek met de betrokken gedeputeerde aangaan.

'Los van elkaar zien'

De naaste buren vinden, dat de verhuizing van De Dijkgraaf naar een andere locatie moet worden los gezien van de nu al een jaar durende illegale aanwezigheid op Plaats Langeveld. Zij voelen zich door de gemeente en gemeenteraad in de kou gezet.

De fractie van GemeenteBelang Westland (GBW) heeft op 18 juli vragen gesteld over de ontwikkelingen rondom De Dijkgraaf, maar op die vragen zijn - onder meer in verband met de zomervakantie - nog geen antwoorden van het college van B en W gekomen.



'Naar de klote helpen'

Inmiddels willen de fracties van GBW en LPF weten, waarom een ambtenaar van de afdeling Handhaving van de gemeente zich hard heeft uitgelaten over De Dijkgraaf. "Het lijkt er op", aldus de fracties, "dat de gemeente, met de eindstreep van de oplossing in zicht, het bedrijf en de eigenaren van de manege zowel mentaal als financieel letterlijk naar de klote willen helpen."

Buurman Dennis Nederpelt heeft daar een heel andere visie op en herinnert aan een recente uitspraak van de rechter, waarin de gemeente in het gelijk werd gesteld. "De manege stelt zich passief op en blijft zich in onschuld en in de slachtoffer rol wanen", stelt hij in een open brief.

Woensdagavond krijgen GBW en LPF in een commissievergadering antwoord op hun vragen.