Archief
Archief WOS Media

Archief WOS Media

Delfland pompt desnoods sloot leeg om vervuiler te ontmaskeren

Hoewel het de goede kant op gaat met het 'waterbewustzijn' van tuinders, is dat soms nog heel erg mis. Het is deze zomer gebeurd, dat het hoogheemraadschap van Delfland een sloot heeft moeten leegpompen om achter de bron van ernstig waterbederf te komen. Dat laat Ingrid ter Woorst, lid van het dagelijks bestuur, weten.

Op de website van Delfland verklaart hoogheemraad Ter Woorst: "Uit onze cijfers blijkt, dat bij een eerste bezoek van Delfland 60 tot 70 procent van de tuinders niet voldoet aan wet- en regelgeving. Gelukkig is dat veelal snel verholpen, maar soms is het echt zoeken. Deze zomer hebben we een sloot leeg laten pompen. We maten daar enorme normoverschrijdingen, maar konden niet vinden waar dat vandaan kwam. Toen het water eenmaal uit de sloot was, constateerden we een lozingspunt onder de waterlijn. En dat is echt geen incident, onze handhavers constateren nog echt te vaak dat er geloosd wordt terwijl dat niet nodig is."

Hoewel er dus nog steeds lozingen worden aangetroffen, staat de waterkwaliteit wel bij steeds meer tuinders op het netvlies, concludeert Ter Woorst. "Onze handhavers merken, dat zij steeds vaker gebeld worden voor advies of als er een calamiteit dreigt. Dat is fijn, want zo kunnen we samen op zoek naar een oplossing die bij beide partijen tot tevredenheid leidt", geeft zij aan.

Categorieen:
Duurzaam