Archief

Opdracht aan Westlandse raad: leg vast wat je wenst

Als een gemeenteraad echt wil dat bewoners hun auto op eigen terrein parkeren, dient dat te worden vastgelegd in het betreffende bestemmingsplan. Dat is de opvatting van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daarom moet de gemeente Westland het bestemmingsplan 'Mooi Uilehorst' in Honselersdijk aanpassen.

Het plan voorziet in de bouw van twaalf woningen op de plek waar nu nog een voormalig kinderdagverblijf staat, maar dat is niet helemaal naar de zin van enkele omwonenden geregeld. Zij zijn niet tegen de woningbouw, maar stellen dat de gemeenteraad van Westland in de belangenafweging onvoldoende gewicht heeft toegekend aan de parkeerproblematiek in de wijk.

Koopcontracten

Hoewel de Raad van State veel argumenten van de omwonenden afwees, kregen ze op één punt gelijk. Bij de zitting in deze zaak was namens de gemeenteraad gesteld, dat met de ontwikkelaar is afgesproken, dat deze in de koopcontracten van negen woningen een verplichting zal opnemen, dat in de voortuin een parkeerplaats wordt aangelegd én in stand gehouden.

Maar als de gemeenteraad die parkeerplaatsen op die plek noodzakelijk acht, had dit in het bestemmingsplan opgenomen moeten worden, oordeelt de Raad van State. De gemeenteraad heeft nu zestien weken de tijd gekregen om het bestemmingsplan aan te passen.