Archief

Mogelijk natuurbegraven in Hoekse Bonnenpolder

Het wordt in de toekomst wellicht mogelijk om je in de natuur te laten begraven in de Bonnenpolder in Hoek van Holland. Natuurbegraven Nederland heeft namelijk een stuk land aangekocht aan de Bonnenweg, zo staat in een brief die de organisatie heeft gestuurd aan omwonenden.

Het doorgaan van de plannen is afhankelijk van de opstelling van de gemeente Rotterdam, die nog een beslissing moet nemen. In het Ontwikkelplan Oranjebonnen (maart 2016) van de gemeente wordt natuurbegraven echter genoemd als 'ongewenste functie'.

Natuurbegraven Nederland werkt samen met Natuurmonumenten, met als gezamenlijk doel de natuur in Nederland te versterken en te vergroten. "Een graf wordt alleen gemarkeerd met een eenvoudige boomschijf van onbehandeld hout. Na de laatste begrafenis wordt de natuurbegraafplaats teruggegeven aan de natuur", zo meldt de organisatie.

Op dit moment is het in onze regio nog niet mogelijk om in de vrije natuur begraven te worden. Het Westlandse CDA vroeg in november 2014 het college van B en W onderzoek te doen naar de mogelijkheden, bijvoorbeeld in het Staelduinsebos in 's-Gravenzande. Het college van Westland stelde in de beantwoording, dat de ambtelijke capaciteit ontbrak om dit verder uit te zoeken.