Archief
Frank Rijneveen

Frank Rijneveen

Bibliotheek veelzijdiger dan ooit, maar wel met minder leden

Het is zomer, voor veel mensen vakantietijd en dus ook weer een momentje om een boek te lezen. Maar die boeken worden steeds minder vaak geleend bij de bibliotheek. Het aantal leden bij de bibliotheken in onze regio daalt namelijk. Daar staat tegenover dat er steeds meer mensen die geen lid zijn toch binnenlopen vanwege de nieuwe activiteiten.

De bibliotheekcombinatie Maassluis/Midden-Delfland heeft tussen 2009 en 2015 ruim 2.000 leden verloren. In Maassluis ging het aantal leden van 6.720 naar 6.000 (-11 procent), in Midden-Delfland van 5.400 naar 4.000 leden (-26 procent). Bibliotheekdirecteur Wouter van Heiningen zegt over de cijfers dat de daling in het aantal leden in Midden-Delfland goed verklaarbaar is. Volgens hem heeft de versobering van de Maaslandse en Schipluidense vestiging daar alles mee te maken.

Ook bij bibliotheek Westland is er een daling te zien, al is die veel kleiner: van 24.563 leden in 2009 naar 23.370 dit jaar (-5 procent).

Nieuwe activiteiten

Tegelijkertijd komen er steeds meer mensen naar de bibliotheek voor nieuwe activiteiten. "We merken dat er bij die activiteiten soms wel meer dan de helft van de mensen geen lid is", aldus Van Heiningen. Zo kun je er tegenwoordig vragen stellen over e-readers en tablets en is er ook een Taalhuis voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Uitzondering

Toch is het niet overal 'kommer en kwel'. In Hoek van Holland is het aantal leden van de bibliotheek juist flink gestegen. Van het jaar 2009 zijn er volgens de Bibliotheek Rotterdam (waar Hoek van Holland onder valt) geen cijfers vanwege de verzelfstandiging in 2013. Wel is duidelijk dat er in 2015 'slechts' 525 leden waren, terwijl dat er sinds eind vorige maand maar liefst 924 zijn (+76 procent). "Het aantal is sterk gestegen door opening van een nieuwe, zeer actieve vestiging midden in het centrum", aldus manager Annerie Brenninkmeijer.



Opvallend bij de Hoekse bieb is dat van 11 juli tot en met 20 augustus is de bieb op dinsdag, donderdag en zaterdag open is, maar wel onbemand. Ook daar worden er steeds meer activiteiten georganiseerd.