Archief
Google Streetview

Google Streetview

Illegale bewoning Lierweg 34 moet binnen enkele dagen voorbij zijn

De illegale bewoning van een voormalig kantoor aan de Lierweg 34 in De Lier moet uiterlijk komende woensdag voorbij zijn. Dat kondigt het college van B en W van Westland aan in de beantwoording van schriftelijke vragen die door de fractie van Westland Verstandig waren gesteld.

De gemeente was tot kort voor de indiening van de vragen op 10 mei jl. niet op de hoogte van deze illegale activiteit. De vragen gingen overigens niet alleen over de bewoning van genoemd kantoorpand maar over de huisvesting van tal van arbeidsmigranten in een reeks woningen aan de Lierweg.

Controle

Op 8 juni heeft de gemeente gecontroleerd of de bewoners van de woningen Lierweg 49 tot en met 55 allemaal ingeschreven staan in het bevolkingsregister.

Op het adres Lierweg 49 stond niemand ingeschreven, maar er woonden daadwerkelijk vier personen, allemaal personeelsleden van een uitzendbureau. Dat bureau is hierop aangesproken en de bewoners worden alsnog ingeschreven in het bevolkingsregister.

Op het adres Lierweg 55 zouden zes mensen wonen, maar bij de controle bleken dat er veertien te zijn, allemaal medewerkers van een glastuinbouwbedrijf. Behalve het woonhuis bleek ook het achterliggende kantoor in gebruik voor huisvesting van het personeel. Het betrokken bedrijf is hierop aangesproken. "Dit heeft geleid tot het buiten gebruikstellen van één kamer en het terugdringen van het aantal bewoners. Er zal daarnaast worden toegezien op een verder correct gebruik van de woning, waarbij de bewoners alsnog ingeschreven worden in de Basisregistratie Personen", verklaart het college.

'Onevenwichtige wijkopbouw'

Westland Verstandig spreekt van een onevenwichtige wijkopbouw. "Onze fractie herkent zich in hetgeen in dat deel van de Lierweg te horen is, namelijk dat men passanten niet meer kent omdat het nagenoeg allemaal arbeidsmigranten zijn. Is dat wenselijk voor een fijne en goede leefomgeving die we als gemeente voor onze inwoners moeten geven?", zo werd het college voorgehouden.

Het college wijst er in de beantwoording op, dat het voeren van beleid op nationaliteit niet is toegestaan op grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling. "Arbeidsmigranten zijn niet meer weg te denken van de arbeidsmarkt en dragen bij aan het in stand houden van de economische kracht van Westland. We streven daarom naar een eerlijk woon- en werkklimaat", zo wordt naar voren gebracht.

"Ten aanzien van de subjectieve veiligheidsbeleving in de Lierweg is de gemeente Westland voorstander dat buurtbewoners eigen verantwoordelijkheid nemen, bijvoorbeeld door een kennismakingsactie in de wijk uit te voeren", betoogt het college.

Categorieen:
De Lier Westland Politiek