Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Westlandse fracties uiten zorgen over sociale huurwoningen

Twee gemeenteraadsfracties hebben woensdag bij B en W van Westland schriftelijke vragen ingediend uit zorg over de ontwikkelingen op het terrein van de sociale huurwoningen. Bij Westland Verstandig gaat het onder meer over toewijzing van woningen en bij GemeenteBelang Westland (GBW) over het woningbezit van Vestia.

Westland Verstandig zegt benaderd te zijn door diverse mensen die hoog op de wachtlijst voor een sociale huurwoning staan. Zij gingen er vanuit dat een woning aan hen zou worden toegewezen, maar zouden op het allerlaatste moment te horen hebben gekregen, dat "de gemeente de woning geclaimd had voor zogenaamde statushouders".

De fractie vraagt het college of dit klopt. Zo ja, kan het college dan niet op een andere wijze met de woningcorporaties omgaan, waarbij ook met de belangen van degenen die op de wachtlijsten staan rekening wordt gehouden, wil Westland Verstandig weten.

Forse huurverhoging

Ook vraagt de fractie aandacht voor het verschijnsel dat sociale huurwoningen zodra ze vrijkomen direct door corporaties in huur worden verhoogd - soms met wel 300 euro - om ze dan vervolgens voor bijvoorbeeld 900 euro te gaan verhuren. Westland Verstandig wijst in dit verband op woningen van Vestia die bestemd zijn voor 55plus-bewoners. "Het gevolg is dat er ongelijkheid in huurprijzen binnen één complex ontstaat, terwijl voorts huurwoningen heel lange tijd leegstaan omdat niemand in staat of bereid is 900 euro huur per maand te betalen", betoogt de fractie.

Woningbezit Vestia

GemeenteBelang Westland (GBW) wil dat het college van B en W opnieuw serieus kijkt naar de mogelijkheid om het Westlandse woningbezit van Vestia over te nemen en op termijn af te stoten naar andere woningcorporaties. De fractie baseert haar wens op cijfers van het ministerie van Wonen, waaruit blijkt dat Vestia de komende tien jaar geen mogelijkheden heeft om te investeren in nieuwbouw, of in de kwaliteit van haar bezit, of in de betaalbaarheid.

GBW wijst op de onlangs in de gemeenteraad vastgestelde Woonvisie en stelt, dat zowel Arcade als Wonen Wateringen voldoende investeringscapaciteit hebben. Vestia heeft zelf aangegeven het Westland niet als prioriteit te zien. "Wij trekken hieruit de conclusie dat het Westlandse woningbezit als melkkoe zal dienen voor de plannen elders terwijl er hier voldoende vraag is naar betaalbare sociale huurwoningen", aldus GBW.

'Arcade te veel actief in Den Haag'

Daarnaast wenst de fractie garanties, dat het in Westland verdiende kapitaal ten goede van Westland geïnvesteerd kan worden. "Wij weten dat Arcade met de gemeente Den Haag heeft afgesproken de komende jaren 500 sociale huurwoningen te bouwen. Wij zijn verrast en verontwaardigd dat in Westland verdiend kapitaal wel in Den Haag wordt geïnvesteerd terwijl fase 2,3 en 4 van de bouwplannen Ter Heijde al jaren op uitvoering wachten", stelt GBW. "Is het college bereid haar zorgen omtrent deze ontwikkeling over te brengen en te onderhandelen over de uitvoeringstermijn van Ter Heijde fase 2,3 en 4?", zo wil GBW weten.