Archief
WOS Media

WOS Media

Actieplan tegen watervervuiling door tuinders in de maak

Er wordt gewerkt aan een actieplan om te bereiken dat de tuinders in het Westland zich beter gaan houden aan de regels met betrekking tot stoffenlozing in het oppervlaktewater. Dat stelt het Westlandse college van B en W in antwoord op schriftelijke vragen van de fractie Progressief Westland over de slechte waterkwaliteit in de gemeente.

Dat actieplan wordt ontwikkeld in overleg met waterschappen, omliggende gemeenten en tuindersorganisatie LTO Glaskracht. Het college deelt de mening van Progressief Westland, dat de maatregelen die tot dusver zijn getroffen om de waterkwaliteit te verbeteren, onvoldoende resultaat hebben opgeleverd. "Een oplossingsrichting kan zijn, dat de zuiveringsheffing verder wordt gedifferentieerd, zodat degenen die het goed doen minder betalen en de vervuilers meer", bevestigt het college.

Twee op de drie

Tweederde van de glastuinbouwsector in Westland en Midden-Delfland houdt zich niet aan de wet- en regelgeving. Dat zei hoogheemraad Ingrid ter Woorst van het Hoogheemraadschap van Delfland medio juni tijdens een raadsinformatieavond over waterkwaliteit.

Ter Woorst vindt het lastig om nog meer maatregelen te verzinnen om tuinders ervan te overtuigen dat ze niet langer meer moeten lozen. Het waterschap kan slechts boetes geven tot 2.500 euro. Volgens de hoogheemraad is dat niet erg indrukwekkend voor bedrijven "die voor bijvoorbeeld 5 miljoen euro aan zaden kopen".

Riolering

In de beantwoording van de schriftelijke vragen, wijzen B en W er nog op, dat de gemeente Westland voorloper is geweest bij de aansluiting op de riolering van de glastuinbouw en dat zij zich actief inspant om de doelstelling van de 'emissieloze kas' te realiseren. "De doorlooptijd van de handhavingstrajecten zijn ingekort waardoor ze effectiever zijn", meldt het college. Op dit moment bevinden zich bij het handhaven op de aansluitverordening vijf dossiers in de goedkeuringsfase van de "last onder dwangsom" en zijn dertien vooraankondigingen verstuurd. De planning is zodanig dat er gedurende het lopende jaar circa 150 potentiƫle handhavingsdossiers zijn afgerond.