Archief
Bert van der Kooij

Bert van der Kooij

Rodenburg vraagt om ontheffing agrarisch verkeer op Gaagweg

Burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland heeft bij gedeputeerde Floor Vermeulen (Verkeer) aangedrongen op een ontheffing voor agrarisch verkeer op de Gaagweg (N468) in Schipluiden. Dat laat hij weten op Twitter. Op de provinciale weg geldt een gewichtsbeperking van 20 ton, maar veel vrachtwagens gaan daar makkelijk overheen.

Aan de N468 zijn veel melkveebedrijven gevestigd. Melkwagens kunnen tegenwoordig gemakkelijk 16 ton melk laden. Daarmee gaan de wagens met hun totaalgewicht over de limiet van 20 ton. Om bekeuringen te voorkomen zouden extra ritten moeten worden gemaakt, maar dat kost de boeren meer geld.

Het probleem is al zeker twintig jaar bekend. Agenten knepen voorheen nog wel eens een oogje dicht of hielden het bij een waarschuwing. Door enkele incidenten in de afgelopen tijd, zijn de controles echter opgevoerd. Daarbij zijn ook boetes uitgeschreven.

Uit onderzoek van het Hoogheemraadschap van Delfland bleek in 2013 dat de weg 40 ton aankan. De provincie Zuid-Holland wilde de zogenoemde aslastbeperking echter niet verhogen, om de onderhoudskosten te beperken. De weg ligt namelijk op veengrond en is daardoor zeer onderhoudsgevoelig.