Archief

Werken in agrarische sector vaak onveilig en niet eerlijk

In de glastuinbouw overtreden relatief veel bedrijven de Arbowet- en regelgeving. Dit blijkt uit controles van de Inspectie SZW bij 512 bedrijven in de agrarische sector. Bijna de helft van de gecontroleerde bedrijven begaat overtredingen als het gaat om veilig werken. Een kwart van de bedrijven betaalt zijn werknemers niet voldoende of laat ze te lang werken.

Bij 430 bedrijven was het onderzoek gericht op de Arbowet- en regelgeving en bij 82 bedrijven op het terrein van arbeidsmarktfraude (AMF). De Arbo-inspecties zijn vooral uitgevoerd in de glastuinbouw bij groente- en sierteeltbedrijven. De AMF-inspecties vonden voor een belangrijk deel plaats in de aspergeteelt.

Door de forse, internationale, concurrentie zijn de bedrijven voortdurend op zoek naar kostenreductie, aldus de Inspectie. Dit bevordert de zorg voor goede arbeidsomstandigheden niet. Blootstelling aan gevaarlijke stoffen, onzorgvuldig werken op hoogte en onveilige machines zijn de belangrijkste overtredingen.

Vooral de machineveiligheid en het voorkomen van valgevaar blijft zeer problematisch. Maar liefst 68 procent van de overtredingen betreft deze arbeidsrisico's. Bij 11 procent van de overtredingen werd het werk stilgelegd en/of een boeterapport opgemaakt, de rest kreeg een waarschuwing.

Het aantal overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen is de afgelopen jaren duidelijk verminderd. Bij 11 procent van de gecontroleerde bedrijven werd illegale tewerkstelling van mensen van buiten Europa geconstateerd. Bij de inspecties bleek dat 68 procent van het personeel niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Het overgrote deel van de werknemers komt uit Polen, maar ook veel Bulgaren en Roemenen werken in deze sector.

Categorieen:
Algemeen