Archief
archieffoto

archieffoto

Scoutinggroepen in regio zien groei

De diverse scoutinggroepen in onze regio zien na jarenlange afname, de afgelopen twee jaar weer een groei in het ledenaantal. Dat blijkt uit een rondgang van WOS Media.

De groei is te merken bij onder meer de scouting in Maasland, waar ze nu 112 leden hebben. Ook Scouting De Lier (193 leden) en Scouting Kwintsheul (132) kennen een stijging. "Maar er is nog wel ruimte voor meer leden", aldus secretaris Stefan Broch van Kwintsheul. Bij de buren in Wateringen moest aan het begin van het seizoen de welpengroep (7-11 jaar) gesplitst worden, om meer leden in die leeftijdsgroep te kunnen toelaten. Het ledenaantal is daar 136.

Scouting Naaldwijk is met 290 leden de grootste. Daarvan bestaat 205 uit jeugdleden en 85 uit leiding, bestuur en andere vrijwilligers. Dat cijfer staat in schril contrast met die groep in Maasdijk, waar nog maar 15 leden over zijn en ook het aantal leiding afneemt. Als er niet snel meer leiding bijkomt, moet de scouting mogelijk stoppen.

Het vinden van voldoende leiding is bij meer scoutinggroepen een probleem. Bijvoorbeeld in Poeldijk (90 leden en een leidinggroep van 25 personen). "Met de leiding gaat het tot en met aanstaande zomerkamp goed. Na het kamp krijgen we de bekende wisselingen en afvallers vanwege studie en werk en moeten we onder andere bij de Scouts een lastig leidingtekort oplossen", zegt voorzitter Peter Stam.

Ook bij de Maassluise Scouting Paulusgroep (circa 80 leden) haakt elke zomer leiding af, "echter met extra moeite vanuit de leidingteams en het bestuur hebben kunnen we altijd wel nieuwe leiding vinden", zegt penningmeester Youri van den Broek.