Archief

Crowdfundingsactie van start voor kunstwerk over Hambrouck

De Historische Vereniging Oud-Schipluiden is gestart met een crowdfundingsactie om een kunstwerk in Schipluiden te laten maken over dominee Antonius Hambrouck. Als er voldoende geld binnen is, zoekt de vereniging contact met enkele kunstenaars die een herkenbare en tastbare herinnering aan deze Oud-Schipluidenaar voor de Dorpskerk mogen ontwerpen.

Maar niet alleen in Schipluiden moet een kunstwerk komen, ook in een Presbyteriaanse kerk in Madou, de standplaats van Hambrouck op Formosa (nu Taiwan), moet een dergelijk werk worden geplaatst als het aan de vereniging ligt. De gulle gevers worden later uitgenodigd voor de onthulling in Schipluiden en voor een lezing over het leven van de dominee.

Antonius Hambrouck woonde en werkte in de 17e eeuw zo'n 15 jaar als dominee in Schipluiden. Hij vertrok daarna als zendeling naar Formosa, waar de Verenigde Oost-Indische Compagnie de macht had, om daar lokale inwoners te bekeren. Uiteindelijk werd hij daar door een Chinese krijgsheer onthoofd. Later werd hij een volksheld in Nederland.

Geïnteresseerden die met de crowdfundingsactie willen meedoen, kunnen een bedrag overmaken op de bankrekening van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden: NL30RABO0358261546 onder vermelding van Project Hambrouck. Maandag verschijnt er in de rubriek Streekhistorie, op deze website, een uitgebreid artikel over Hambrouck.

Categorieen:
Cultuur