Archief

Tientallen nieuwe aanmeldingen bij Voedselbank Maassluis

Er zijn tientallen nieuwe aanmeldingen bij de Voedselbank in Maassluis. Dat laat Joke Cats desgevraagd aan WOS Media weten. En tot overmaat van ramp komt er ook nog eens te weinig voedsel binnen. De Voedselbank zit met een groot probleem.

Werden er in het begin van dit jaar zo'n tweehonderd pakketten per week uitgedeeld, nu zijn dat er meer dan driehonderd. Wat die stijging in de afgelopen maanden heeft veroorzaakt, is Cats niet duidelijk. Wethouder Van der Houwen heeft er ook geen directe verklaring voor, maar stelt dat het een na-ijleffect kan zijn van de crisis. "Het is in elk geval niet zo dat de regels om in aanmerking te komen voor hulp zijn veranderd."

In dezelfde periode is in Westland het aantal gezinnen dat een beroep doet op de Voedselbank juist licht gedaald naar nu 119 adressen, waar dat er in het begin van het jaar nog 129 waren. Aart Quak van de Westlandse Voedselbank heeft ook geen idee waarom er in Maassluis ineens zoveel meer cliƫnten zijn.

Sponsor

Naast een grotere hoeveelheid mensen die van de Voedselbank gebruik maken in Maassluis, wordt de spoeling ook steeds dunner, want een grote lokale sponsor is er mee gestopt. De aanvoer van voedsel is dan ook onder de maat. Westland heeft daar op dit moment geen last van, zegt Quak desgevraagd.

Een groot verschil is dat de Westlandse Voedselbank zijn aanvoer heeft vanuit het distributiecentrum Haaglanden en Maassluis vanuit Rotterdam. Daarnaast is het Westland natuurlijk een tuinbouwregio, waardoor de Voedselbank daar dus soms ook wat gemakkelijker aan vers voedsel kan komen.



Rotterdam


Rotterdam heeft in het verleden al vaker aangegeven problemen te hebben om genoeg voedsel te distribueren naar de lokale voedselbanken. En ook nu is het lastig volgens distributieleider John Franssen: "De situatie is in de afgelopen maanden nauwelijks veranderd." Wel wordt er continue gekeken of het mogelijk is om nieuwe afspraken te maken. Maar de aanvoer van voedsel blijft enorm fluctueren.

Joke Cats van de Voedselbank in Maassluis kan dan ook maar een ding zeggen. Ze roept de bevolking en de bedrijven in de omgeving op: "Help ons met voedsel. We hebben echt meer nodig."