Archief

Weer Maaslandse kas 'opgeofferd' voor gras

In de lente van 2016 krijgen koeien weer een thuis aan de Westgaag 5a in Maasland. Na het slopen van de verouderde kassen en het storten van vruchtbare grond is het perceel nu ingezaaid. De financiering voor deze landschapsverbetering komt van het Rijk en de Provincie Zuid-Holland.

Die financiering door Rijk en provincie gebeurt vanuit het zogeheten IODS-programma - de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam - en het programma Hof van Delfland. Het IODS-programma dient om de kwaliteiten van Midden-Delfland te versterken door maatregelen voor landschap, natuur, recreatie en duurzame melkveehouderij. Daarnaast moet het programma zorgen voor een goed ingepaste rijksweg A4 tussen Delft-Schiedam.

Midden-Delfland kenmerkt zich door haar open veenweide landschap. Verspreid liggende oude kassen in het gebied dragen daar niet aan bij. Daarom worden zoveel mogelijk verouderde kassen verwijderd. De vertrekkende kwekers krijgen door de verkoop van de verouderde kassen de mogelijkheid elders hun bedrijf voort te zetten en uit te breiden. Sinds 2009 is er al 23 hectare in Midden-Delfland kasvrij gemaakt.