Archief

Waterschap draait steeds vaker op voor niet-betalende minima

Steeds vaker moet het Hoogheemraadschap van Delfland voor de rekening opdraaien die mensen met weinig geld niet kunnen betalen. Daarom wil Delfland als eerste waterschap stoppen met het kwijtschelden van de nota.

Terwijl Delfland er in 2005 niet in slaagde 2 miljoen euro van minima te incasseren, liep dat bedrag vorig jaar op tot ruim 15 miljoen euro. Het geld is voor onder meer onderhoud aan dijken, maar ook voor het zuiveren van water. Het waterschap verwacht dat het bedrag in 2017 is opgelopen tot 19 miljoen euro.

Het schap noemt als één van de oorzaken van het groeiende probleem de toename van het aantal mensen met een uitkering, afgelopen jaren. Nu wordt jaarlijks de rekening van 50.000 huishoudens kwijtgescholden. "Als we hier niets tegen doen, dan moeten we het kwijtgescholden bedrag doorberekenen aan de mensen die altijd netjes betalen en dat kan niet de bedoeling zijn", aldus hoogheemraad Han van Olphen.

In stappen afschaffen



Delfland wil de kwijtschelding voor mensen met een minimum inkomen voor waterschapsbelasting in stappen afschaffen. Een gezin in de bijstand moet dan 300 euro per jaar betalen voor de zuivering van afvalwater. Het plan is volgend jaar al de regeling af te bouwen door niet meer dan de helft van de zuiveringskosten kwijt te schelden.

Als het plan doorgaat, vrezen gemeenten de rekening gepresenteerd te krijgen. Delfland gaat hierover nog met de wethouders van sociale zaken praten. Na de vakantie besluit Delfland definitief of de kwijtschelding voor minima verdwijnt.

Categorieen:
Algemeen