Archief

Rusland: 'Nederlandse bloemen hebben beestjes'

Rusland dreigt met een importstop van alle bloemen uit Nederland. Volgens de Russen zouden de bloemen vol zitten met beestjes, die een 'ernstig gevaar' vormen voor de Russische landbouw en economie. Volgens persbureau Bloomberg is er een relatie tussen het dreigement en de inspanningen die Nederland levert om de waarheid over vlucht MH17 te achterhalen.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland vindt het onwaarschijnlijk dat er ongedierte tussen de bloemen is gevonden. "Ik kan het me niet voorstellen", zegt een woordvoerder van LTO. "Dat is ook niet in het belang van handelaren en telers. De controles zijn zo streng voordat de producten de grens overgaan."

LTO stelt dat de dreiging vooral gezien moet worden als een politiek statement. De aankondiging van een importstop volgt op de oproep van onder andere premier Rutte voor het opzetten van een, door de VN-gesteund, tribunaal waarmee de verantwoordelijken voor de vliegramp MH17 voor de rechter gebracht kunnen worden. De Russen zijn tegen dat voorstel. Rusland importeerde vorig jaar voor €?208 mln aan Nederlandse bloemen, meldt het Financieele Dagblad.

Categorieen:
Algemeen