Archief

Ecoloog Westland: “Vleermuizen zijn moeilijk te verplaatsen”

Vleermuizen, en met name de laatvlieger, zijn zeer honkvast. Het is daarom erg moeilijk om de laatvliegers die in een aantal slooppanden in de Wateringse Willem III-straat 'wonen', te verplaatsen. Dat zegt Paul Moerman, ecoloog in dienst van de gemeente Westland.

De beestjes zitten een nieuwbouwproject in de Wateringse Oranjewijk dwars. Wonen Wateringen moet van het ministerie drie jaar wachten voordat er gesloopt mag worden. D66 opperde de beestjes met muur en al te verplaatsen en burgemeester Van der Tak wilde ze met een gasfles te lijf gaan. Maar dat mag allemaal niet.

"Vleermuizen zijn beschermd door de Flora- en Faunawet", zegt Moerman. "Je mag ze niet zomaar oppakken en verplaatsen. En dan nog, dan gaan ze gewoon weer terug naar hun oude broedplaats."

Lokken

In Monster probeert de gemeente de vleermuizen naar de nieuwe vleermuizenbrug in de Poelzone te lokken. Dat gebeurt met sonargeluiden van een vrouwtjesvleermuis. En in Naaldwijk, waar vleermuizen zich genesteld hebben in de stookruimte van het te slopen Rabo-gebouw aan de Verdilaan, worden de beestjes langzaamaan naar andere, tijdelijke woonruimte geloodst.

"We creëren tocht in de stookruimte, waardoor ze op zoek gaan naar een andere verblijfplaats", zegt Moerman, die eerst onderzocht heeft of er in de buurt andere geschikte gebouwen zijn voor een tijdelijk verblijf. In het nieuwe gemeentehuis dat aan de Verdilaan moet verrijzen, wordt bovendien ruimte gemaakt voor de vleermuizen. "Dus dan kunnen ze daarna gewoon weer terugkomen."

Ontheffing

Waarom Wonen Wateringen drie jaar moet wachten met slopen in de Willem III-straat, kan Moerman niet zeggen omdat dit geen gemeenteproject is. "Maar je moet er gewoon tijdig bij zijn. Op tijd starten met het aanvragen van een ontheffing en gedegen onderzoek doen of er beschermde diersoorten aanwezig zijn."

Wethouder El Mokaddem en burgemeester Van der Tak verklaarden zich dinsdagavond overigens bereid om nog eens met het ministerie te gaan praten over de vleermuizenkwestie.