Archief

Er moet ingegrepen worden bij de Koningshof

De Koningshof in Maassluis is technisch failliet, want voor dit jaar wordt een verlies van 125.000 euro voorzien. "Er moet dus worden ingegrepen", was woensdagavond de boodschap van het bestuur aan het personeel.

Dat ingrijpen kan op twee manieren: of meer subsidie van de gemeente of zelf de kosten verlagen. Meer subsidie komt er niet, dus gaat de Koningshof bezuinigen. Een van de bezuinigingen was al zichtbaar, namelijk het ontslaan van een deel van het personeel.

Verder worden de openingsuren teruggebracht, komt er een andere tariefstructuur voor de verhuur van zalen, moeten er vrijwilligers worden ingezet en worden activiteiten alleen nog georganiseerd als ze winst opleveren.

Het personeel reageerde emotioneel. "Maar dat is logisch," stelt bestuurslid Anya Tuit. "We zijn allemaal mensen, dit gaat ons ook aan het hart."

Mogelijkheden

Toch ziet het bestuur wel mogelijkheden voor het gebouw waar theater, zalenhuur, horeca en een muziekschool bij elkaar komen. Voorzitter Wim Smit: "We gaan in gesprek met het Albeda College omdat ze horeca-stageplekken zoeken. Die kunnen wij bieden. En we gaan in gesprek met Stroomopwaarts, de sociale werkvoorziening." Zijn droom is, dat er over een tijdje ook verstandelijk gehandicapten bij de Koningshof werken. "Ik ben een tijdje bestuurslid bij Lunchroom Bijzonder in De Lier geweest. Dat is echt prachtig. Zoiets zou ik hier ook willen."

Muziekschool Muziek@Maassluis gaat overigens over een tijdje verder met een apart bestuur. Nu zijn nog twee bestuursleden van de Koningshof onderdeel van het bestuur, maar dat vindt Smit onwenselijk.

Illegale verhuur

Wat hij ook onwenselijk vindt, is dat er in Maassluis "gigantisch veel" illegaal verhuurd wordt. "Ik heb eens wat verenigingen gebeld om te vragen of ik in het clubgebouw een feestje kon vieren. Bij 70% van de clubs was dit geen probleem." Smit vindt dat er gehandhaafd moet worden en dat de politiek hier tegen moet optreden: "Dit is oneerlijke concurrentie, in Westland zou dit nooit gebeuren."

Verder moet ook het complex zelf op de schop. "Koningshof is nu niet gezellig. Dat moet veranderen. Die rare kunst moet eruit. Over een tijdje moeten mensen hier gezellig een kopje koffie kunnen drinken, bijvoorbeeld na het winkelen in de Koningshoek." Er loopt inmiddels een vergunningsaanvraag bij de gemeente voor een terras.