Archief

Fracties verlaten demonstratief raadzaal

Aan het slepende conflict in de Westlandse gemeenteraad tussen de fractie van Westland Verstandig en de andere zeven fracties is dinsdagavond een nieuw hoofdstuk toegevoegd. De fracties van GemeenteBelang Westland, Progressief Westland en D66 gingen nu demonstratief de raadzaal uit bij een spreekbeurt van fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig.

De raad moest deze avond komen tot vaststelling van de jaarrekening 2014 van de gemeente Westland, omdat deze vóór 15 juli bij het provinciebestuur moest zijn ingediend. Mede om dit doel te bereiken, kwam Maxim van Ooijen (D66) bij het begin van de vergadering met het voorstel om de spreektijd in eerste instantie te beperken tot 6 minuten per fractie.

Onder verwijzing naar het geldende reglement, reageerde Duijsens dat hij zeker 30 minuten nodig zou hebben en niet akkoord zou gaan met een beperking. Desondanks bracht burgemeester Van der Tak, in zijn rol van raadsvoorzitter, het voorstel in stemming. Alle zeven overige fracties gingen akkoord met het voorstel.

Toen Duijsens door de standaard-spreektijd heen was en niet wilde stoppen, schorste Van der Tak de vergadering. Er volgde spoedberaad van alle fractievoorzitters, waarbij een meerderheid ermee akkoord ging om Duijsens nog 10 minuten 'extra' spreektijd te geven. Dat ging drie fracties te ver en zij kondigden aan om op de gang te gaan wachten totdat die tijd voorbij zou zijn.

Uiteindelijk is de jaarrekening nog vóór 23.00 uur door de raad in overgrote meerderheid goedgekeurd en kon een koerier naar Den Haag om de financiële stukken af te geven bij het provinciehuis.

Categorieen:
Westland Algemeen