Archief

'Voortbestaan nauwe korfslak niet in gevaar'

Het voortbestaan van de nauwe korfslak komt met de aanleg van metrostation Hoek van Holland Strand niet in gevaar. Dat antwoord geeft het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam op vragen van de Rotterdamse Partij voor de Dieren.

De partij maakt zich, samen met de Stichting Duinbehoud, zorgen om de toekomst van het nauwelijks zichtbare diertje. Dat het gebied tussen Hoek van Holland en Kijkduin is aangemerkt als Natura 2000-gebied komt onder meer door de slak, zo is ook te lezen in het natuurbeheerplan van het gebied.

Het college geeft wel toe dat bij de aanleg van de spoorlijn 'het potentiele leefgebied van de nauwe korfslak' tijdelijk wordt aangetast. Dat komt omdat voor de werkzaamheden het zuidelijkste deel van het Vinetaduin moet worden afgegraven.

Ook geeft het college toe dat er nu al er schade is toegebracht aan beschermd natuurgebied. Door een verwarring met een kaartenprogramma zijn twee verschillende begrenzingen van het Natura 2000-gebied gehanteerd, waardoor voorbereidende werkzaamheden in beschermd gebied zijn uitgevoerd.

De gemeente moest voor de planvorming van het nieuw te maken station Hoek van Holland Strand weten hoeveel draagvermogen de grond heeft. Om die metingen te kunnen doen, moest er een aantal planten worden weggehaald. Dat is achteraf gezien in Natura 2000-gebied gebeurd.