Archief

Westland houdt 5,5 miljoen euro over

De gemeente Westland heeft het jaar 2014 financieel afgesloten met een positief saldo van 5,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening die aan de gemeenteraad is voorgelegd. Voorgesteld wordt het overschot in de algemene reserve te storten.

Als de bestuurlijke behandeling volgens planning verloopt, zal de jaarrekening voor de deadline van 15 juli 2015 kunnen worden ingediend bij de provincie Zuid-Holland. Daarmee is de dreiging van opschorting van de algemene uitkering uit het Gemeentefonds afgewend, zo laat het college weten.

Naar aanleiding van een dreigende klacht van de fractie Westland Verstandig had de raadsaccountant de controlewerkzaamheden in mei voor vier weken stilgelegd. Deze vertraging is gedeeltelijk ingelopen. Wethouder Ouwendijk van financiën is opgelucht: "Dankzij de inzet van de ambtelijke organisatie en de accountant zijn de gevolgen van de dreigende klacht gelukkig beperkt gebleven."

Het saldo wordt onder meer veroorzaakt door een positieve bijstelling van de algemene uitkering van het Rijk en voordelen in de gemeentelijke bedrijfsvoering. Net als vorig jaar is er geld toegevoegd aan verschillende voorzieningen voor grondzaken, die zijn gevormd om belangrijke gebiedsontwikkelingen mogelijk te kunnen blijven maken.

De reservepositie van de gemeente is ten opzichte van 2013 gedaald met 3,6 miljoen euro. Dit wordt enerzijds veroorzaakt door een wijziging in de voorschriften over de verantwoording van via de rioolheffing geïnd geld. Anderzijds is geld uit de gemeentelijke reserves gebruikt voor investeringen die in de Westlandse samenleving worden gedaan. De reservepositie van de gemeente bedraagt eind 2014 223,2 miljoen euro.

Op 8 juli wordt een 'tafeltjesavond' georganiseerd voor de leden van de gemeenteraad. Ze kunnen dan mondeling (technische) vragen over de jaarstukken stellen. Behandeling door de gemeenteraad is gepland op dinsdag 14 juli.

Categorieen:
Westland Algemeen