Archief

Raad akkoord met unieke boring naar 4 kilometer

De gemeenteraad van Westland wil meewerken aan een aardwarmteboring tot een diepte van vier kilometer. Een dergelijke boring zou de eerste in Nederland zijn. Als alle andere betrokken partijen meewerken, kan dit project begin volgend jaar worden uitgevoerd op het braakliggend terrein van FloraHolland aan de Middel Broekweg in Honselersdijk.

Wethouder Duijvestijn haalde donderdagavond alles uit de kast om een zo groot mogelijk deel van de gemeenteraad mee te krijgen. Nadat in eerste instantie de fractie van GemeenteBelang Westland zich had laten overtuigen, trok Duijvestijn uiteindelijk ook Westland Verstandig over de streep nadat een groot aantal wensen van deze fractie was ingewilligd. Alleen de VVD stemde tegen. "Een gemeente moet wel faciliteren, maar niet risicovol investeren", zei VVD-woordvoerder Zuyderwijk.

Risico's zijn er voldoende volgens Zuyderwijk. "Als het Trias-project na een aantal maanden wegens een technisch probleem geen warmte kan leveren, zullen ondernemers de exploitant, de gemeente Westland dus, aansprakelijk kunnen stellen. Wij vinden dat de gemeente met publiek geld dergelijke risico's niet mag nemen", stelt hij in een nadere toelichting.

De raad ging akkoord met de gevraagde garantstelling tot een bedrag van maximaal 6,5 miljoen euro. Er zijn overigens enkele 'veiligheidskleppen' in het voorstel ingebouwd. Zo gelden als voorwaarden voor de garantstelling onder meer, dat de risico's tijdens de constructiefase zijn afgedekt met verzekeringen en subsidies, en dat de warmteafzet voor meer dan tien jaar contractueel is vastgelegd.

Verder dienen de verstrekkers van vreemd vermogen (banken) zich te hebben gebonden en moet de gemeenteraad voordat door het college van B en W het besluit van de finale garantstelling wordt genomen, worden geïnformeerd over de voortgang van het project.