Archief

Bewoners asbestwijk luchten hart bij gemeenteraad

Tien bewoners van de zogeheten 'asbestwijk' in Wateringen hebben dinsdagavond hun teleurstelling over de gang van zaken in de afgelopen maanden gedeeld met de gemeenteraad van Westland. Dat gebeurde in een aantal gevallen in zeer emotionele bewoordingen.

Een belangrijk kernpunt van de kritiek was, dat het door de gemeente asbestveilig opleveren van de wijk op 14 april voor velen niet een eindpunt van maandenlange ellende was, maar het begin van een nieuwe verwarrende periode.

Op grond van de Woningwet dienen de bewoners zelf zorg te dragen voor onder meer de sanering van eventuele asbest onder hun dakpannen. Maar als dat om welke reden dan ook nog niet gebeurt, is er bij elke windvlaag kans op herbesmetting van de eigen en omliggende erven en tuinen met asbestvezels.

Er zijn bewoners die individueel, en in sommige gevallen 'bloksgewijs', de sanering in overleg met hun verzekeraar ter hand hebben genomen. Andere bewoners koesteren als het ware de asbestveilig-verklaring die namens de gemeente is afgegeven en hebben nog niks ondernomen. Er werd door enkele sprekers een oproep aan de gemeenteraad gedaan om te helpen bevorderen dat laatstgenoemde bewoners ook actief worden, opdat de wijk binnen afzienbare tijd echt asbestvrij kan zijn.

Het desbetreffende agendapunt is dinsdagavond nog niet aan de orde gekomen. De gemeenteraad vergadert woensdagmiddag vanaf 14.00 uur verder. Daarbij komt eerst het ontwerpbestemmingsplan De Rentmeester (Naaldwijk) aan de orde, waarna de raad zich over de Wateringse asbestkwestie buigt.