Archief

Personeel De Vloot handelde goed

Er is door het personeel van woonzorgcentrum De Vloot in Maassluis goed gehandeld bij het ontstaan van brand op de ochtend van nieuwjaarsdag dit jaar. Dat blijkt uit een evaluatierapport dat is opgesteld door de gemeentelijke afdeling Openbare Orde en Wijkbeheer.

Op de eerste verdieping merkte het personeel dat de stroom uitviel. Er kwam rook uit de meterkast en direct werd een brandmelder ingedrukt. Vervolgens werden de aanwezige bewoners in veiligheid gebracht achter de rook- en brandwerende deuren in de gang. De bewoners van de derde en vierde verdieping, cliënten van Gemiva, worden op deze verdieping opgevangen in de gezamenlijke huiskamer.

Het gebouw en de installaties voldoen aan de gestelde eisen en zijn zelfs op onderdelen hoger uitgevoerd (brandwerende scheidingen en volledige bewaking). Wel hebben de onderzoekers nog wel enkele aanbevelingen. Zo moet op een centrale plaats worden gezorgd voor:

* een actuele lijst van de aanwezige bewoners;

* een lijst met calamiteitennummers van de gebruikers (waarschuwingsadressen etc);

* plattegronden van de verdiepingen en kamernummers;

* toegangs-'tags' voor de brandweer om op alle verdiepingen en ruimten te kunnen komen.



In het complex zijn meerdere instellingen ondergebracht die ieder voor zich een veiligheidsplan hebben. "Er dient op dit terrein meer samengewerkt en geoefend te gaan worden omdat een calamiteit zich niet altijd zal beperken tot de eigen instelling", aldus de onderzoekers. "De rol van coördinator dient in gezamenlijk overleg te worden vastgesteld tussen de gebruikers."

Categorieen:
Maassluis Algemeen