Archief

Drie reddingboten schieten kotter te hulp

Drie reddingboten uit onze regio zijn dinsdagavond een Belgische kotter te hulp geschoten, die water begon te maken voor de kust van Scheveningen. De vissersboot telde zeven opvarenden.

De KNRM-boten van Hoek van Holland, Ter Heijde en Scheveningen werden om 19.23 uur gealarmeerd door de Kustwacht. 'Scheveningen' was er het eerste bij en zette twee pompen over. De werkplaats achter de machinekamer stond onder water. Later werden ook pompen van de Heijdse en de Hoekse redders ingezet.

Het was geen optie om de kotter naar Scheveningen te brengen, want daar is geen werf meer. Omdat de zaak stabiel leek, mocht voorzichtig worden doorgevaren in zuidelijke richting. Men verkreeg zelfs toestemming om de Maasmond te passeren. De kapitein van de Belgische kotter gaf aan, dat hij het liefst naar Belgiƫ begeleid zou willen worden. Een andere optie zou Stellendam zijn.

Tegen 22.00 uur wilde de Kustwacht, dat de KNRM-boten van Scheveningen en Ter Heijde niet verder van huis gingen en kregen zij het verzoek terug te varen naar hun basis. Inmiddels was de begeleiding overgenomen door KNRM-Stellendam. De Hoekse boot werd gevraagd nog even bij de kotter in de buurt te blijven. Er waren bergingsschepen onderweg. Het water in de vissersboot was aan het zakken.