Archief

Dodenherdenking in Maassluis

Een bijzondere 4 mei-herdenking dit jaar in Maassluis. Het is zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland beeïndigd werd.

Onder begeleiding van de Maassluise Harmonie werden zij herdacht die zijn gevallen voor ons land. Enkele personen, onder wie burgemeester Koos Karssen, hielden maandagavond een toespraak. Hij haalde daarin een citaat van zijn voorganger, burgemeester Schwartz aan:

"De oorlogsjaren zijn aan Maassluis niet zoo maar voorbijgegaan. Menigeen is gevallen als slachtoffer van de terreur des overweldigers. Velen, die ter zeevaart gingen, zijn om het leven gekomen in dienst onzer bondgenoten.

Scheepsrampen, deportaties, gevangennemingen waren dan ook aan de orde van den dag. Het eene wee volgde het andere op. Weinig plaatsen in ons vaderland zullen dan ook naar verhouding zooveel slachtoffers tellen als Maassluis.

Daarbij stond Maassluis bij den bezetter niet in goeden reuk. Men beschouwde het als een haard van verzet. Aanstelling van een Regeeringscommissaris - een maatregel, die slechts in enkele andere steden werd toegepast - achtte men noodig om de bevolking tot de rede te brengen en te temmen. Zoo stond Maassluis al spoedig bekend als het opstandige stadje aan de Maas."

Volgens de Karssen klopt na zeventig jaar nog elk woord. Daarnaast waren er om 20.00 uur de gebruikelijke twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus.

Categorieen:
Maassluis Algemeen