Archief

Fruitmuur van kloostertuin bedreigd met sloop

Een oude fruitmuur op het voormalige kloosterterrein aan de Havenstraat in Monster dreigt te worden afgebroken. De muur staat op de plek waar de nieuwe school De Zeester moet komen.

Al in september vorig jaar heeft de Werkgroep Oud-Monster bij de gemeente aan de bel getrokken. Maar behalve een ontvangstbevestiging heeft de gemeente daar nog steeds niet op gereageerd. Reden voor de D66-fractie om de brief van de werkgroep en een herinneringsbrief op de raadsagenda te plaatsen.

De muur is afkomstig uit de 19e eeuw en is een voorbeeld van tuinbouw met fruitmuren zoals dat vroeger voorkwam tot in het centrum van de Westlandse dorpen. Bovendien staan er nog enkele meer dan 100 jaar oude fruitbomen tegenaan. De werkgroep wijst er verder op dat de tuin van het zusterklooster een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van Monster.



"Naar wij hebben begrepen is het de bedoeling dat de muur gesloopt gaat worden in verband met de bouwplannen. Volgens de tekening is dit echter niet strikt noodzakelijk. Op de plaats van de muur staat op de tekening een strook plantsoen aangegeven", aldus de werkgroep in de brief aan de gemeente.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe school vergevorderd. De werkgroep vraagt de gemeente de muur niet af te breken gezien de historische waarde ervan. De muur is in 2011, waarschijnlijk door vandalisme, deels ingestort. De stenen zijn opgeslagen op de gemeentewerf. Het stuk dat nog overeind staat, is deels oorspronkelijk en deels van recentere datum.

Categorieen:
Monster Westland Algemeen