Archief

LTO: overgangsregeling Asscher werkt niet bij ons

De overgangsregeling die minister Asscher heeft ontworpen voor de problemen met seizoenarbeid is ontoereikend. In de land- en tuinbouw zal het niet werken, zo reageert de belangenorganisatie LTO Nederland.

De overgangsregeling moet voorkomen dat werkgevers tijdelijke arbeidsovereenkomsten met seizoenkrachten niet verlengen. Asscher stuurde dinsdag zijn voorgenomen aanpak naar de Tweede Kamer.



"Werkgevers blijven opgezadeld met een enigszins gematigde transitievergoeding. Die kan echter nog steeds oplopen tot bedragen in de orde van 30.000 tot 100.000 euro, als ze dit jaar opnieuw een contract aangaan met medewerkers die ook in de voorgaande seizoenen bij hen werkzaam waren", staat in een verklaring van LTO. Op moderne tuinbouwbedrijven loopt het aantal seizoenmedewerkers in de tientallen.



Ook naar de toekomst toe biedt het voorstel volgens LTO weinig of geen uitkomst voor de langere seizoenovereenkomsten. De regel is, dat na twee tijdelijke dienstverbanden het derde contract er een is voor onbepaalde tijd, indien de contracten elkaar met een tussenpoos van ten hoogste zes maanden opvolgen.



Voor de veel voorkomende seizoencontracten van acht tot negen maanden betekent dit dus, dat het derde contract voor onbepaalde tijd is. Dat kan aan het eind van het seizoen niet anders dan met een ontslagvergunning ontbonden worden. LTO stelt vast, dat werkgevers in de praktijk het derde contract zullen mijden.

Categorieen:
Algemeen