Archief

'Geen rol gemeente bij bijzondere gaswinning'

De gemeente Midden-Delfland heeft geen rol gespeeld in de besluitvorming over het zogenoemde fracken op de aardgaslocatie Coldenhove in Maasland. Dat meldt het college van B en W in antwoord op vragen van Mijn Partij. De gemeente heeft hierin volgens de Mijnbouwwet geen bevoegd gezag voor; dat ligt bij het ministerie van Economische Zaken.

Mijn Partij vreest dat het fracken, waarbij onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën de grond in worden gespoten, zorgt voor vervuiling van het grondwater. De fractie was daarom boos op het college, omdat die de raad niet had geïnformeerd over de nieuwe manier van werken van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Het college reageert, dat de NAM de raad heeft geïnformeerd door middel van een brief. Bovendien waren de partijen geattendeerd op een inloopavond die 14 januari plaatsvond. Om alle onduidelijkheden weg te nemen, volgt nu aanstaande donderdag een raadsinformatieavond over het onderwerp. Deze avond is openbaar en dus ook voor belanghebbenden en andere geïnteresseerden vrij te bezoeken.

Uit de beantwoording blijkt verder nog, dat er nog geen beslissingen zijn genomen over de tweede boorlocatie in Maasland, aan de Parallelweg van de A20. Gemeente en de NAM zijn momenteel in gesprek over een zogenoemde Milieu Effect Rapportage-procedure. Het blijft overigens bij deze twee locaties. Uit onderzoek van de NAM blijkt, dat elders in Midden-Delfland geen gas te winnen valt.