Archief

NK 10 km: goud Ophorst, zilver Jongerius

Hardloopster Carla Ophorst uit Honselersdijk is zondag opnieuw Nederlands kampioene op de 10 kilometer geworden. Dit is voor de tiende achtereenvolgende keer. Dat is een nog nimmer vertoonde reeks, zo kreeg zij daar te horen.

Ophorst heeft de afgelopen weken geworsteld met rugproblemen. Hoewel zij tot en met zaterdag twijfelde over deelname, wilde Ophorst uiteindelijk toch de titel bij de vrouwen 55-plus grijpen. Het is haar de 42e nationale gouden medaille.

De bij haar trainende Marlies Jongerius uit Wateringen veroverde het zilver bij de vrouwen 35-plus. Zij moest ruim toegeven op de kampioene in haar leeftijdscategorie, Ingrid Versteegh (Sprint), en had aan de finish slechts zeven seconden voorsprong op de nummer 3.

De 61-jarige Willem Willemsen uit 's-Gravenzande verbeterde in Schoorl het Westlands record op de 30 kilometer in de categorie mannen 60-plus. Willemsen kwam over de streep na 2.16.51 (netto 2.16.24). Dit record heeft twintig jaar op naam gestaan van wijlen Henk Groenewegen, want die plaatsgenoot liep in 1995 naar 2.17.15.

Anneke Starrenburg uit Honselersdijk had vorig jaar op de 30 kilometer het eerste Westlands record bij de vrouwen 55-plus laten noteren: 2.28.02. Zondag haalde zij daar een kleine drie minuten van af: 2.25.16 (netto 2.24.36), waarmee zij in deze leeftijdscategorie met grote voorsprong de snelste was.