Archief

Totale kosten asbestsanering al ruim boven 2 mln euro

De kosten van sanering van de 'asbestwijk' in Wateringen belopen inmiddels al meer dan twee miljoen euro. Daar komen nog enkele tonnen bij voor deskundigen op juridisch en milieugebied. Dat verklaarde burgemeester Van der Tak van Westland donderdagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad.

Verder maakte hij bekend, dat de gemeente donderdagochtend om 9.50 uur de saneringsopdracht die aan hoofdaannemer Ecoloss was gegeven, heeft beëindigd. De inzet van dit goed bekend staande bedrijf was volgens Van der Tak toereikend in de crisissituatie, maar nu niet meer.

"Er heeft steeds overleg plaatsgevonden met EcoLoss over de aanpak en planning. Geconstateerd is, dat het bedrijf zich vooral de laatste weken bij herhaling niet heeft gehouden aan de met de gemeente gemaakte afspraken. Dit blijkt ook uit klachten en meldingen van bewoners en verenigingen", verklaarde Van der Tak.

De gemeente overlegt nu met onderaannemers over wie de werkzaamheden kan voortzetten. De andere hoofdaannemer, De Groot, werkt in opdracht van de eigenaren van de afgebrande loods. Om het opruimen te versnellen, werkt dit bedrijf inmiddels ook voor de gemeente. "Dit past ook in de aanpak om de vervuiling vanaf twee kanten op te ruimen", zei de burgemeester.

De kosten van de sanering worden verhaald op de eigenaren van de afgebrande loods. De gemeente houdt rekening met de mogelijkheid dat niet alle kosten verhaald kunnen worden.