Archief

Westland telt circa 70 gedetineerden per jaar

De gemeente Westland telt circa 70 gedetineerden per jaar. Van hen zit 65 procent korter dan een maand in de cel. Deze cijfers komen naar voren in de antwoorden van het college van B en W op schriftelijke vragen van de fracties van CDA en D66.

In het afgelopen jaar waren er opvallend weinig gedetineerde inwoners in de leeftijdscategorie onder de 23 jaar: 10, tegen 19 in 2012 en 24 in 2011. Bij de 23-plussers waren er vorig jaar 60 gedetineerden, tegen 50 in 2012 respectievelijk 51 in 2011.

CDA en D66 wilden vooral weten, hoe het zit met de nazorg voor (ex-)gedetineerden, waarvoor de gemeenten mede-verantwoordelijk zijn. Die nazorg is vooral bedoeld om te voorkomen dat mensen opnieuw "in de fout gaan". Uit landelijke cijfers blijkt, dat bijna de helft van de ex-gedetineerden binnen enkele jaren weer in de cel belandt. Ten aanzien van het Westland zijn geen specifieke cijfers bekend, aldus het college.

De gemeente Westland is bezig om de begeleiding van (ex-)gedetineerden beter in het vat te gieten. "Dit vraagt de nodige juridische en organisatorische aanpassingen, die we in 2015 willen realiseren", laten B en W weten.

Categorieen:
Westland Algemeen