Archief

Gemeente hamert op betere registratie arbeidsmigranten

De gemeente Westland heeft in een brief aan de ministers Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Plasterk (Binnenlandse Zaken) aangedrongen op een betere registratie van arbeidsmigranten. Daarbij is gewezen op het belang van de melding van het actuele woonadres.

Wanneer arbeidsmigranten zich nu inschrijven bij de Basisregistratie personen (bevolkingsregister), hoeven zij alleen hun eerste woonadres in Nederland aan te geven. Om fraude tegen te gaan, moet het actuele adres doorgegeven worden, met de daarbij behorende bewijsstukken, stelt de gemeente Westland in de brief.

Westland speelt een voortrekkersrol in het registreren van arbeidsmigranten. De gemeente heeft een methode ontwikkeld om grote groepen EU-arbeidsmigranten op een snelle, klantvriendelijke wijze in te schrijven.

Minister Asscher heeft overigens juist deze vrijdagmiddag de Wet Aanpak Schijnconstructies naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze wet moeten uitbuiting, verdringing en oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden worden teruggedrongen.

Wethouder Arne Weverling van de gemeente Westland is blij, dat het wetsvoorstel er nu ligt. "Wij hebben wij er in januari vorig jaar bij de minister op aangedrongen schijnconstructies van uitzendbureaus aan banden te leggen", aldus Weverling.

Categorieen:
Westland Algemeen