Archief

Extra verkeersonderzoek voor megasuper

De gemeente Westland laat extra onderzoek doen naar de effecten op het verkeer bij de komst van een megasupermarkt aan de westkant van winkelcentrum De Tuinen in Naaldwijk. Binnen de gemeenteraad leeft onvoldoende vertrouwen in het verkeersonderzoek dat in opdracht van de ontwikkelaar van het project is uitgevoerd.

Tijdens de woensdag gehouden raadsinformatieavond over het complex De Rentmeester, waarvan de megasuper het hoofdbestanddeel is, werd er door een ambtenaar op gewezen, dat "bij elke stap in het gehouden verkeersonderzoek de uitgangspunten mede zijn bepaald door de gemeente".

Sprekend over de verkeersproblematiek, werd de show gestolen door CDA-raadslid Jan van Rossum. Hij kon zich niet voorstellen, dat er geen rotonde kan worden aangelegd op de T-kruising van de Secretaris Verhoeffweg met Patijnenburg.

Van Rossum had op Google Earth de doorsnede opgemeten van de rotonde bij de Rusthoek in zijn woonplaats Wateringen. Inclusief fietspad en stoep kwam Van Rossum tot een doorsnede van 36,5 meter. Hiervoor zou naar zijn inzicht ook voldoende ruimte bestaan bij de Secretaris Verhoeffweg. In een reactie werd namens de gemeente gesteld, dat elders in Naaldwijk voor rotondes een doorsnede van 48 meter wordt aangehouden, waardoor het niet zou passen.

Desgevraagd sprak de projectontwikkelaar de verwachting uit, dat het aantal bezoekers per week aan winkelcentrum De Tuinen weer zal kunnen oplopen van 60.000 naar 90.000 per week. Dat laatste aantal gold ook in de periode (2003) dat er nog een Konmar-supermarkt in De Tuinen was gevestigd.

Diverse raadsleden maken zich overigens zorgen om het grote assortiment dat in de megasuper (4.500 vierkante meter bruto vloeroppervlakte) zal worden aangeboden. De vrees is, dat sommige zelfstandige ondernemers in het centrum van Naaldwijk daar heel veel last kan kunnen krijgen.

Duidelijk werd verder, dat de volgende bestuurlijke fase van dit project zeker drie maanden op zich zal laten wachten.