Archief

'Beeldende kunstenaars naar dubbele huur'

Het Westlandse D66-raadslid Maxim van Ooijen is in de bres gesprongen voor de beeldende kunstenaars voor wie in Naaldwijk een nieuw onderkomen in aantocht is. Die kunstenaars krijgen volgens VanOoijen te maken met een dubbel zo hoge huur als eerst door de gemeente is voorgespiegeld.

Het gebouwencomplex van Zuideinde 2-12 in Naaldwijk wordt momenteel verbouwd tot een centrum voor beeldende kunst. In dit pand moeten Kunsthuis 18, WIT en 't Atelier zich gaan vestigen.



"De instellingen zouden per jaar 40 euro huur per vierkante meter gaan betalen", zegt Van Ooijen, "en hierin zouden alle kosten van het vastgoed opgenomen zitten. Het college heeft mij dat zwart op wit verzekerd. Nu hoor ik van die clubs dat ze schoonmaken, beheerskosten en gas, licht en water nog eens apart moeten gaan betalen. Die huur wordt dan ineens 80 euro per meter. Dat is heel vreemd."



Reden genoeg voor het D66-raadslid om hierover schriftelijke vragen aan het college van B en W te stellen. Daarnaast is er volgens hem onduidelijkheid over verbouwingskosten die ook door de huurders moeten worden opgebracht.

In januari dit jaar heeft de gemeenteraad vier ton beschikbaar gesteld voor de verbouwing. "Die vier ton zou ook bedoeld zijn voor het interieur. De huurders zouden daar niets extra's voor hoeven te betalen. Wel zouden ze zelf enkele werkzaamheden doen. Als voorbeeld werd schilderen genoemd. Nu hebben we gehoord, dat de huurders nog eens 60.000 euro moeten bijdragen om de vloeren en muren af te werken, te schilderen en keukenblokken te kopen. Dat noem ik geen zelfwerkzaamheid meer", aldus Van Ooijen.