Archief

Ze hebben erg veel geluk gehad

Vier personen van een gezin uit Naaldwijk zijn zondagmiddag onwel geworden wegens koolmonoxidevergiftiging. De ouders en twee kinderen zijn naar een ziekenhuis gebracht en verkeren buiten levensgevaar. "Ze hebben erg veel geluk gehad", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Aanvankelijk voelde men zich onwel en werd er contact opgenomen met de huisartsenpost. Behalve een ambulance werd ook de brandweer naar de woning aan de Dintel gestuurd, om metingen te doen. Later kwam er nog een ambulance bij.

De afvoer van de CV-ketel bleek los te zijn geraakt, waardoor er koolmonoxide de woning instroomde. Het reukloze gas veroorzaakt in eerste instantie misselijkheid en kan uiteindelijk fatale gevolgen hebben.

De zeer giftige stof wordt gevormd bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen. Dit kan ontstaan doordat er onvoldoende geventileerd wordt, door het dichtstoppen van naden en kieren of doordat de schoorsteenkanalen niet in orde zijn. Je kunt het gevaar zien aankomen als de oranje vlam in de geiser of kachel hoger brandt dan normaal of doordat de ramen beslaan.

Koolmonoxidevergiftiging leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, gezichtsstoornis, hartkloppingen en bij langere blootstellingen aan hoge waarden tot de dood. Het verraderlijke is, dat de eerste symptomen van koolmonoxidevergiftiging op griep lijken.

Meer informatie over Koolmonoxide is te vinden op de website www.brandweer.nl/haaglanden.

Categorieen:
Naaldwijk Algemeen