Archief

Midden-Delfland bij duurste begraafplaatsen

De gemeente Midden-Delfland behoort met haar begraafplaatsen nog altijd tot de top tien duurste van Nederland. Dat blijkt uit cijfers die uitvaartverzorger Dela dinsdag publiceerde. Ten opzichte van vorig jaar is de gemeente wel een plaats gedaald.

Midden-Delfland was vorig jaar met een tarief van 5.463 euro voor een duur van twintig jaar nog negende. Ondanks een stijging van 2 procent naar 5.572,20 euro, is de gemeente nu tiende op de lijst. Bij de berekening is uitgegaan van kosten voor grafrechten, grafdelven en de kosten van het onderhoud van de begraafplaats.

Westlandse begraafplaatsen zijn bijna 1.000 euro goedkoper dan die in de buurgemeente: 4.628 euro. Dat is wel 177 euro duurder dan vorig jaar en daarmee staat de tuinbouwgemeente op de 27e plaats.

Voor inwoners van Hoek van Holland is het begraven aanzienlijk goedkoper. Voor twintig jaar betalen zij slechts 2.876 euro (21 euro duurder dan in 2013). De kosten voor een graf in Maassluis zijn ten opzichte van vorig jaar gelijk gebleven. Daar betaalt men in totaal 3.725 euro.

Het duurste graf in Nederland ligt overigens in de gemeente Groningen (7.046 euro). In Haren liggen mensen het goedkoopst (309,50 euro), al worden op de betreffende begraafplaats geen nieuwe graven meer uitgegeven.