Archief

Lokaal populaire voornamen in te zien

Het Meertens Instituut heeft een digitale databank aangelegd, waarin per plaats de meest populaire voornamen op te vragen zijn. De Nederlandse Voornamen Databank gaat terug tot 1880 en geeft informatie over de 500.000 officiële voornamen die Nederland kent. Per periode wordt een lijst getoond met de meest gegeven namen.

Het bestand is gebaseerd op de voornamen die als eerste naam en/of als volgnaam in de Gemeentelijke Basisadministratie geregistreerd waren, aangevuld met recentere eerste voornamen die verkregen zijn van de Sociale Verzekeringsbank. De databank heeft de mogelijkheid een overzichtskaart te tonen, met de verspreiding van de naam over Nederland.

In de periode 2000 tot 2013 blijkt dat Tim de meest populaire Westlandse jongensnaam is. Daarna volgen Thijs, Daan, Sem en Nick. Ter vergelijking: in de periode 1880 tot 1884 kozen de meeste ouders voor de naam Johannes. Cornelis, Pieter, Arie en Adrianus maken de top vijf compleet.

Voor meisjes was de naam Fleur vanaf de millenniumwisseling het meest geliefd. Lisa, Lotte, Anouk en Sanne volgen. Van 1880 tot 1884 stond de naam Maria met stip op één. Overigens blijft deze ruim honderd jaar op één staan. Verder staan Cornelia, Johanna, Adriana en Catharina in de top vijf van na 1880.

Overigens ontbreken de recentere gegevens uit Maassluis en Midden-Delfland in de databank, omdat er te weinig geboorten waren om namen te registreren.