Archief

'Eerder pompen had De Lier niet geholpen'

Het is de vraag of met het eerder inzetten van pompen in De Lier de ernstige wateroverlast van zondag voorkomen had kunnen worden. Dat zegt Michiel van Haersma Buma, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Delfland, in een vraaggesprek met WOS TV. Vanuit De Lier was zondag kritiek gekomen dat de pompen te laat zouden zijn aangezet.

"Wat er gisteren is gevallen, is veel meer dan dat in onze stoutste dromen en analyses voorkomt. De vraag is of je het met eerder of later aanzetten van een pomp kunt redden. We konden het pas weer bijbenen toen de regenval afnam", aldus de dijkgraaf. Hij wijst erop dat Delfland donderdag al begonnen was met het verlagen van het waterpeil.



Samen met de gemeente Westland zijn er in de afgelopen tien jaar volgens Van Haersma Buma al veel maatregelen genomen om wateroverlast tegen te gaan. Volgens hem met goede effecten. "Maar dit is maar een schrale troost voor de mensen die gisteren het water naar binnen zagen komen."

Het blijft gezien omstandigheden en de bebouwing in De Lier een lastig verhaal. Van Haersma Buma: "Het is belangrijk dat de volgende gemeenteraad geld blijft reserveren, zodat we samen de komende vier jaar maatregelen kunnen blijven nemen tegen wateroverlast".

De gemeente Westland gaat overigens onderzoek doen naar de waterafvoer via de riolering.

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen